“New York state of mind” – kako pronaći entuzijazam i inspiraciju

New York je već godinama mjesto gdje tražim i pronalazim svoju inspiraciju. Kada postane prezahtjevno, spakiram kofere, sjednem u avion i odletim u grad u kojem se sve čini mogućim.  Unutar nekoliko stambenih blokova čovjek može pronaći gotovo sve što mu je potrebno. Rijetke knjige čekaju sakrivene između polica knjižara, umjetnine Metropolitan muzeja hrane dušu, a Broadwayski mjuzikli podsjećaju na pravo značenje izraza ” Top performance“.

New York slika

U New York obično putujem sama, s  polupraznim koferom, koji umire od želje da bude napunjen novim idejama i vizijama. U to ime spreman je čak i multiplicirati se u nekoliko primjeraka na povratku kući i zaraditi etiketu: „overweight“ (pretežak). Doduše, nikada nisam shvatila kako ideje mogu biti preteške? Jasno mi je da mogu biti neshvaćene i nerazumljive, ali preteške??? Ipak, čini se da službenice na aerodromu ne dijele moje mišljenje. 🙂

Najviše volim šetati ulicama New Yorka bez ikakvog plana i reda, tek s par dolara u novčaniku i kreditnom karticom. Kreditna kartica je tu uglavnom zbog opsesivno kompulzivne potrebe za kontrolom.

Problem je  što riječ „kontrola“ i New York ne idu zajedno. S riječju „sloboda“ je već druga priča. Upravo je sloboda glavni razlog zbog kojeg se moja “buduća nepostojeća ušteđevina” svake godine pretvara u povratnu avionsku kartu.

Ipak, ove godine sam odlučila ostati kod kuće i “New York” dovesti k sebi. Uz šalicu kave na svom balkonu i oblačno ljetno jutro na pamet su mi padale različite ideje o tome kako to učiniti:

 – Pogledati par dobrih filmova, čija se radnja odvija u nekom od malih Newyorških stanova, u kojem je redatelj digitalno uklonio škripu drvenih stepenica, zamijenivši je nekom romantičnom muzikom.

 – Uzeti u ruke omiljeni roman na engleskom, sjesti na travu Zrinjevca i zamišljati kakav je osjećaj ležati na travi Central Parka okupana suncem.

– Prošetati Zagrebom proučavajući vrhove zgrada i fasade i prisjetiti se kako izgleda nebo. Na putu do kuće „hailati“ taksi, usput dogovarajući izlazak s ekipom u nekom od noćnih klubova.

 – Obući bijelu CK majicu, traperice, balerinke i praviti se da me nitko ne poznaje i da mogu biti što god poželim.

Eh da… što god poželim… To me podsjetilo na rečenicu s kojom me moj prijatelj iz New Yorka dočekao prvi puta na JFK aerodromu, na brzinu mi dajući upute kako preživjeti u gradu. Upute su bile detaljne i jasne:

 

  1. Moraš znati što želiš. “Newyorčani” znaju što žele. Ukoliko stojiš u redu za hranu, a ne znaš što želiš, nemoj se začuditi da osoba iza tebe naruči i dobije hranu prije tebe.
  2. Nauči bez nelagode jasno reći što želiš. Trebaš se izboriti za svoje mjesto, no to ne znači nužno i biti nepristojna.
  3. Hodaj…vožnja automobilom je potpuno nepraktična i gubitak vremena. Uostalom, hodanje je poput meditacije. Osim što ćeš se bolje osjećati, postoji velika šansa da ti na pamet padnu sjajne ideje
  4. Nauči kako privući pozornost, ako želiš dozvati taksi.  taksi
  5. Kada se taksi zaustavi, budi sigurna da znaš barem okvirno smjer, ulicu i raskršće između dviju ulica na kojoj se nalazi tvoja adresa. Ako ti ne znaš kuda ideš, kako ćeš biti sigurna da si stigla tamo gdje trebaš stići?
  6. Čuvaj svoje i tuđe vrijeme. Generalno pretpostavi da je svakome njegovo vrijeme dragocjeno. Ako nekoga nešto pitaš, postavi pitanje kratko i jasno. “Newyorčani” će ti rado odgovoriti. Cijeni svoje vrijeme –  posvećuj ga stvarima i ljudima koji su ti važni.
  7.  Kreći se svojim tempom, ali drži se desne strane kako bi oni kojima se žuri mogli proći pokraj tebe.
  8.  Ne odlazi na mjesta koja svi žele posjetiti. Grad  i život pružaju puno više od toga.
  9. Ne paničari oko problema, pogotovo ne oko žohara i štakora. Štakori i žohari su posvuda, žive svoj život i najčešće su izvan dometa tvoje kontrole.
  10. Ne šeći ulicama s raširenom kartom. Nespretno je, nezgodno i sprječava te da uživaš u trenutku. Prouči kartu prije nego kreneš i onda je potraži u svojoj glavi.

 

No dobro, otkrit ću Vam tajnu,  moj prijatelj je ujedno i izvrstan caoch i hipnoterapeut. Pretpostavljam kako je to jedan od razloga zašto su upute bile zanimljivo koncipirane i vrlo sugestibilne. Čak i  sada, dok sjedim na balkonu i zapisujem ih za potrebe ovog teksta, izgledaju vrlo moćne i primjenjive.

Naposljetku, čini se da je  “New York” jutros zaista došao na moj balkon. Prikrao se poput lopova i ukrao mi osmijeh. Najvažnije jest što sam  shvatila kako oduvijek stanuje u mojoj glavi i kako nikada nije niti otišao. Sve što trebam učiniti je na trenutak zatvoriti oči i prisjetiti se…..a za to mi, kao i vama ne treba  karta, dozvola, novac niti viza. Dovoljna je VIZIJA!