JESAM LI DOVOLJNO DOBRA?

Jesam li dovoljno dobra? Imam li pravo biti ponosna na sebe ? Imam li pravo biti sretna? Što bi se dogodilo kada bi drugi uistinu znali kakva jesam ? Može li se mene doista voljeti? Zaslužujem li ljubav, pažnju i podršku ?
Sve su to pitanja koja se prije češće nego rjeđe pronalaze na dnevnom repertoaru kazališta ženske psihe. Koliko god se u trenucima razuma činile iracionalnima, ponekad poput lopova stignu iz dubine naše podsvijesti kradući nam trenutke sreće i zadovoljstva.
Njihov najčešći suputnik su pretjerana samo-analiza i kritiziranje. Kao žene često smo bombardirane s informacijama koje govore što je to što nije dobro s nama, bilo da se radi o izgledu našeg tijela, kože, kose ili pak našim idejama. Stoga niti ne čudi kako velik broj nas lako poklekne i upadne u zamku postavljanja pogrešnih pitanja, od kojih je možda jedno od najopasnijih: „Što je to što trebam popraviti na sebi kako bih postala dovoljno dobra?“ Ukoliko ovo pitanje stavimo u poslovni kontekst, ono čak i ima smisla, međutim ovdje ne pričamo o tome, već o dubinskoj vjeri u sebe i svoje sposobnosti.
Kako to obično biva, odgovori na pogrešna pitanja dolaze u obliku jednako pogrešnih odgovora: Možda ako pročitam još koju knjigu…uspijem savršeno napisati izvještaj…skuham ručak koji će se svima svidjeti…naučim bolje komunicirati…uredim stan da izgleda kao iz kataloga…smršavim 3 kile…možda ću onda postati dovoljno dobra i zaslužiti pravo na svoju sreću.

U ovakvim situacijama dobro je prisjetiti se kako svi mi zaslužujemo biti sretni, voljeni i uspješni, no isto tako da u svojim rukama čvrsto držimo ključeve naše sreće. Ponekad čak kao da je lakše fokusirati se na ono što nije u redu s nama samima i s drugima i pronaći načine kako to popraviti, nego prihvatiti vlastitu moć i snagu. Moć i snaga sa sobom nose odgovornost, no isto tako i užitak koji dolazi iz ostvarenja naših snova i ciljeva.
Predlažemo Vam stoga da usmjerite svoje misli na Vaše snage i vrline, tako što ćete uzeti papir i odgovoriti si na slijedeća pitanja:

KARIJERA
Sjetite se kada ste bili posebno produktivni i uspješni. Koja Vam je Vaša vrlina u tome pomogla? Koji uvjeti su vam omogućili da budete najbolji što možete biti? Koje su Vaše snage u poslu?
ODNOSI
Sjetite se situacije kada ste posebno uživali u komunikaciji i odnosu s nekom osobom. Koje Vaše vrline i snage su u tom trenutku došle do izražaja?
FINANCIJE
Sjetite se kada ste uspješno donijeli neku financijsku odluku, bilo da se radi o odluci o kupnji ili raspolaganju Vašim budžetom. Koja Vaša vrlina ili snaga Vam je u tome pomogla?
ZDRAVLJE
Sjetite se nekog vremena kada ste se dobro brinuli za Vaše tijelo. Koje Vaše snage su Vam u tome pomogle?
Ispišite listu Vaših snaga i dodajte na listu sve vaše vrline kojih se možete sjetiti. Nosite sa sobom listu kako biste je imali uz sebe kad god Vam je to potrebno.
Pitate li se : „Ukoliko se fokusiram na svoje snage, hoću li na taj način zanemariti svoje slabosti?“

Fokus na našu moć i snagu ne podrazumijeva ignoriranje naših slabosti i mana. Ukoliko izgradimo svoju snagu, ona može postati temelj suočavanja s vlastitim slabostima – možemo si ih lakše priznati i možemo se lakše s njima nositi. Da priča bude još zanimljivija, često u srži naše najveće slabosti leži naša najveća snaga. Pitanje je samo nosimo li prave naočale i jesmo li je sposobni vidjeti.