SLUŠATI ILI NE SLUŠATI INTUICIJU PITANJE JE SAD

 

Kada govorimo o intuiciji, često govorimo o “onom osjećaju u želucu, “šestom čulu”, “unutarnjem glasu” ili pak “unutarnjoj mudrosti”. No, što je uistinu intuicija i zbog čega je toliko važna?

Istraživanje u časopisu “British Journal of Psychology” definiralo je intuiciju kao ono što se događa kada naš mozak najčešće na nesvjesnoj razini priziva podatke iz prošlih iskustava i događaja te uzima u obzir vanjske znakove kako bi donio odluku. Profesor Kahneman i njegov kolega Amos Tversky sa Stanford Sveučilišta utvrdili su kako posjedujemo dva sistema razmišljanja:

  • Jedan je svjestan i logičan, sposoban za analiziranje problema i donošenja racionalnih odluka. Međutim, dio uma odgovoran za logičko razmišljanje je najčešće spor, zahtjeva često mnogo energije te je istovremeno vrlo lijen. Čak i sam akt šetanja je ponekad dovoljan da zaokupi taj dio našeg mozga, pa ukoliko moramo riješiti veliki i težak problem najvjerojatnije ćemo zastati na trenutak.
  • S druge strane postoji drugi sistem razmišljanja koji je intuitivan, brz i automatski. On je toliko moćan da je odgovoran za većinu onoga što govorimo, mislimo i vjerujemo, iako toga najčešće nismo svjesni.

Većina nas vjeruje kako najveći broj odluka donosimo na racionalnoj razini, no istina je potpuno drugačija. Svaki dan na tisuće odluka donosimo potpuno intuitivno, a kasnije racionaliziramo i objašnjavamo sami sebi svoje postupke i to je vještina koju je većina nas dobro usavršila. Ovaj proces se događa od impulzivnih odluka o kupovini, do odabira partnera ili donošenja nekih važnih životnih smjernica.

Problem nastaje kada odluke koje bismo trebali donijeti polako i racionalnim putem donosimo impulzivno, i obrnuto, kada racionalnim putem pokušavamo doći do odgovora koji leže u našoj intuiciji. Stoga, ukoliko želimo naučiti kvalitetnije donositi odluke važno je osvijestiti kako funkcionira naša intuicija te je povremeno svjesno i kontrolirano uključivati u proces odlučivanja.

Prvi korak u tome je naučiti jezik svoje intuicije. U nastavku Vam dajemo nekoliko ideja kako to učiniti:

1) Očistite svoj um – meditirajte

Teško ćete se povezati sa svojom intuicijom ukoliko provodite mnogo vremena u multitaskingu. Jednom dnevno pronađite mirno mjesto gdje ćete biti sami i u miru. Fokusirajte se na svoje disanje i opustite se. Naša desna polutka mozga komunicira simbolima, bojama, slikama, glazbom i kreativnošću. Zatražite odgovor na svoje pitanje u obliku simbola, riječi, misli, pjesme i zapišite na papir što ste dobili. Pokušajte nakon toga vidjeti kako upotrijebiti dobivenu informaciju za bolje donošenje odluke.

2) Vodite bilješke i dnevnik
Svakodnevno zapisujte svoje misli, spontano u određenom dijelu dana kako vam dođu. Razvijte dnevnu praksu čitanja svog dnevnika i pokušajte vidjeti što možete iščitati između redaka.

3) Koristite vođene fantazije

Zamislite si kako se nalazite na nekom lijepom mjestu gdje se dobro osjećate. Dozovite živu sliku, osjećaje, mirise i boje. Zamislite kutiju s blagom koja sadrži odgovor na vaše pitanje. Postavite pitanje i u mislima otvorite kutiju . Pokušajte s manjim ne tako važnim odlukama dok ne naučite možete li uistinu vjerovati svojoj intuiciji.

D) Tražite odgovore kroz snove

Prije spavanja zamolite Vaš nesvjesni um za intuitivno vodstvo i odgovor na pitanje ili problem. Možda će odgovor doći u obliku simbola, slike, pjesme ili pak misli. Držite olovku i papir kraj kreveta i zapišite  odgovore.

Potrebno je puno vježbe kako biste naučili koristiti svoju intuiciju. Krenite s manjim, ne tako važnim odlukama, dok ne naučite komunicirati sa svojom intuicijom. Zabavljajte se i učite korak po korak.

Želite li saznati više o korištenju intuicije pozivamo Vas na besplatnu radionicu : Kako korisiti intuiciju za donošenje odluka 18.11. od 17:30 – 21:00 h

Prijave na slijedećem linku: PRIJAVE