Vratili ste se s godišnjeg i dočekala vas je hrpa obaveza i zadataka koje morate obaviti. Ako vam je prva pomisao, ajme kad će opet novi godišnji, znači da vaš život ne funkcionira kako treba jer nije ideja da bježite od svog života na godišnji, već da svakodnevno živite život u kojem se osjećate dobro. Ne želite se vratiti u užurbani poslovni ritam u kojem je jedino vrijeme za vas na kraju dana kada na izmaku snaga legnete u krevet s novom to do listom u glavi. Želite ovu jesen započeti drugačije i osigurati vrijeme za sebe u svom rasporedu.


Najlakše je vratiti se u ritam na koji ste navikli, iako vam on ne donosi zadovoljstvo i ispunjenost
Prije nego što posao krene punim kapacitetom, iskoristite posljednje dane ljeta, zastanite i razmislite što ove jeseni možete napraviti drugačije.
Ako se vi ne pobrinete za sebe i ne stavite sebe u svoj raspored, drugi ljudi to sigurno neće napraviti za vas.
Možda već godinama sanjate o tome da drugačije posložite svoj život i raspored. Ako ne upravljate sa svojim vremenom, zapravo ne upravljate svojim životom.
Razmislite što su neka od stvari koje biste voljeli da postanu dio vaše svakodnevnice. Možda je to želja da se krenete zdravo hraniti, baviti se sportom ili hobijem koji vas ispunjava, pronađete vrijeme za prijatelje ili jednostavno vrijeme u kojem ćete biti sami sa sobom.
Što god odabrali, potrebna vam je strategija i plan da to ne ostane samo na željama i težnjama. 


Kako napraviti strategiju i plan s koji uključuje vas i vaše potrebe


1. korak – objektivno sagledajte kako ste prošlu godinu provodili svoje vrijeme, što biste htjeli zadržati od vaših navika, a što biste htjeli promijeniti. U ovom koraku nemojte razmišljati je li to moguće, već samo napišite svoje želje i potrebe. Primjerice, ne sviđa mi se što sam većinom na poslu jela hranu iz dostave i pekara što se loše odrazilo na moju probavu i količinu energije.
2. korak – odredite 1 – 3 prioriteta ili stvari koje želite ove jeseni ubaciti u svoj raspored. Primjerice, 1 zdravi obrok dnevno, 20 minuta tjelovježbe 3 puta tjedno, 1 kavu s prijateljima tjedno. Budite konkretni jer ćete tako lakše planirati.
3. korak – od jeseni počnite voditi zajednički kalendar koji uz poslovne aktivnosti uključuje i vrijeme za odmor i privatne aktivnosti. Ako ne pronađete vrijeme za odmor, vaše tijelo će se pobrinuti da ga pronađete tako što neće više dobro funkcionirati.
4. korak – već sad krajem kolovoza u kalendaru rezervirajte vrijeme za aktivosti, navike ili odmor koji vam je potreban u razdoblju do kraja godine. Ponašajte se prema tome kao prioritetu oko kojeg ćete slagati ostale obaveze i zadatke. Ovo je ključan korak – ako odmah ne rezervirate vrijeme za to, ostali će popuniti vaš kalendar i opet ćete se naći u situaciji da bježite od svog života na godišnji.
5. korak – svake nedjelje pregledajte kako je funkcionirao vaš prethodni tjedan i ako je potrebno napravite izmjene u planovima za sljedeći, ali u taj plan obavezno uključite ranije navedene aktivnosti. One ne idu iz rasporeda niti u kojem trenutku. Na kraju godine napravite plan za idućih šest mjeseci.


Želim Vam da ove jeseni počnete kreirati život od kojeg nećete htjeti pobjeći na godišnji.