New Code Leadership: Riješite se loših navika u 5 koraka

Navike, kažu znanstvenici, nastaju zato što mozak stalno traži način da se manje napreže. Postoje deseci, ako ne i stotine obrazaca ponašanja na koje se oslanjamo svakog dana.  Neki su jednostavni, poput automatskog puštanje vode nakon obavljanja nužde, a neki kompleksni kao navika pušenja ili jedenja slatkog kada smo u stresu. U skladu s time, neke je navike jednostavnije promijeniti, a neke teže.

Kada mijenjamo složenije navike kao što su promjena prehrane, uvođenje redovitog vježbanja ili prestanak pušenja zapravo govorimo o promjeni životnog stila. Nedovoljno vremena, nedostatak pripreme i neadekvatna podrška glavni su razlozi zašto ove promjene ne uspijevaju dugoročno i zašto ih postiže tek 10 % ljudi.

Kako Vam INNLP može pomoći u promjeni navika?

1. Donesite odluku – postavite cilj

a) Što je to što želite (specifično i u pozitivnom obliku)? Npr. Umjesto “Želim smršaviti”, “Želim imati 60 kg za tri mjeseca.” Pazite da cilj bude specifičan, mjerljiv, dohvatljiv, realan i u vremenskim okvirima.

b) Što već imate, a može vam pomoći u realizaciji cilja i kako ćete se osigurati da to iskoristite? Npr. Znanja o prehrani, podršku prijatelja, ustrajnost, unutarnju snagu i volju.

c) Koja je dobit od trenutne loše navike? Npr. Hrana mi je utjeha, veselje, prilika za malo mira, odmor i ugodu.

d) Navedite makar 5 načina kako možete to isto postići na drugačiji način? Npr. Mogu prošetati, nazvati prijateljicu, duboko disati, pročitati nešto zanimljivo, skrenuti si pažnju. Napišite si sve mogućnosti na papir i nosite ga sa sobom da ih se sjetite u trenucima krize.

e) Napravite plan za ostvarenje cilja u koracima. Obavezno ga stavite na papir.

f) Napravite “back up plan” što ćete napraviti ukoliko se suočite s problemima.

g) Procijenite koliko ste motivirani od 1 do 5.  Ako niste 5 što trebate napraviti da budete 5? Ukoliko na početku niste visoko motivirani teško ćete ustrajati.

h) Krenite odmah u akciju. Učinite prvi korak već danas! Raspitajte se o načinima prehrane, upišite se u teretanu. Podijelite svoj cilj i odluku s nekime tko vam je važan. Pokrenite se!

2. Osigurajte si podršku

Okružite se s ljudima koji će vas podržati u situacijama kada će biti teško. Pronađite male nagrade za svaki napredak koji postignete na putovanju.

3. Vizualizirajte najboljeg/u sebe kako postižete cilj

Svako jutro vizualizirajte si kako se dan odvija u skladu s vašim željenim ciljem i tek tada krenite u dan. Prođite u mislima kroz svaki važan događaj u danu. Zamislite sebe u najboljem mogućem izdanju kako uspješno rješavate sve  izazove i dolazite kući s željenim ishodom. Činite to svaki dan ujutro odmah nakon buđenja

4. Očekujte relapse i pripremite se za njih

Promjena složenih navika zahtjeva vrijeme i strpljivost. Relapsi su dio promjene. Ukoliko zgriješite ili padnete, samo se što prije nastojite vratiti natrag na put. Ništa nije propalo.

5. Nikada, nikada, nikada ne odustajte…

Kada govorimo o dugoročnoj promijeni loših navika budite ustrajni. Navike nisu nastale preko noći, pa je potrebno vrijeme za njihovu promjenu.  Za složene navike nekada to znači 21 dan, a nekada i tri, šest mjeseci, pa čak i  godinu dana.

Kako Vam INNLP može još pomoći?

Može Vam pomoći da naučite bolje upravljati svojim emocijama. Možete naučiti kako koristiti napredne tehnike vizualizacije. Možete osvijestiti svoja ograničavajuća uvjerenja i promijeniti ih. No, sve to zahtjeva vrijeme, trud i rad. Promjene životnih navika su maraton, a ne utrka na 100 metara.

Pozivamo Vas da nas se pridružite na našoj novoj INNLP grupi, ostala su još samo 2 mjesta. Rezervirajte svoje mjesto OVDJE.