ZAPELI STE – U ČEMU JE PROBLEM?

Zapeli ste! Nemate pojma u čemu je problem! Čini se kako stalno ponavljate iste greške. Napravili ste plan vježbanja, odlučili se zdravije hraniti i više spavati, prestati pušiti, manje se nervirati, više trenirati, biti pozitivniiji, fokusiraniji, motiviraniji, bolji… Planovi u glavi i/ili na papiru izgledaju sjajno – stvarnost baš i nije tako sjajna. Pokušavate li uporno gurati pogrešan ključ u pogrešnu bravu, dok neka druga vrata čekaju da ih otvorite? Zašto je toliko teško učiniti neke promjene i kako si pomoći? Za početak pokušajte otkriti na kojoj  razini je problem…

1. RAZINA PONAŠANJA (ne znate kako i nedostaju vam informacije)

Probleme na ovoj razini nije teško riješiti – pronađite nekoga tko zna i ima odgovore i potražite ih. Svijet je preplavljen self-help priručnicima kako biti uspješniji, zdravo se hraniti, trenirati…Ako nemamo priručnike, “google prijatelj” je uvijek tu s mnoštvom ideja. No,  kad bi stvari bile tako jednostavne, onda bismo jednostavno uzeli priručnike, ponašali se prema uputstvima i to bi bilo to. Međutim, u realnosti to često ne ide tako. Stoga, budite iskreni prema sebi: Jel doista ne znate kako? Ukoliko je odgovor pozitivan, krenite u potragu za informacijama i naučite. Ukoliko je odgovor negativan, krenite na drugu razinu…

2. RAZINA UVJERENJA („Ne mogu i ostale priče“…ne vjerujete da to možete, niste sigurni da to zaslužujete, drugi mogu, ali vi ne možete…)

Ispišite na papir svaki svoj “ne mogu” i pokraj njih dodajte „istine“.

Ograničavajuća uvjerenja: „Ne mogu se fokusirati“; “Nemam vremena”; “Nemam motivacije”; “Ne mogu si to priuštiti”; “Nisam sposoban”, “Ne zaslužujem”; “Strah me je…”

Istine: „Mogu naučiti kako biti fokusiraniji“;”Mogu presložiti prioritete i bolje se organizirati”; “Mogu se motivirati”; Mogu pronaći načina kako si priuštiti”;  “Sposoban sam. “; “Zaslužujem.”;  “Mogu se suočiti sa strahom i naučiti biti hrabriji.”

Nosite sa sobom svoja nova uvjerenja i afirmacije i svaki put kada pomislite da ne možete, izgovorite ih. Čitajte ih i ponavljajte ih dok stvarno u njih ne počnete vjerovati. “Fake it until you make it!” Promjena mentalnih programa i obrazaca zahtjeva vrijeme. Ukoliko si godinama govorite da nešto ne možete, Vaš mozak to doživljava kao istinu, no to ne znači da to jest istina.

Shvatili ste da biste možda i mogli kada biste željeli i da nije u tome problem? Prijeđite na iduću razinu…

3. RAZINA VRIJEDNOSTI ( „Važno mi je, ali…..”;”Htio bih, ali….”)

Ako bolje razmislite, malo je toga što uistinu ne možete, bolje je pitanje je li to što želite vrijedno truda, vremena i vašeg angažmana? Pitajte se: Je li to doista želite i je li vam dovoljno važno? Budite brutalno iskreni prema sebi. Ukoliko ste shvatili da vam nije dovoljno važno, priznajte sami sebi: „Ne želim.” ili možda bolje “Trenutno ne želim, jer imam druge prioritete.“ Spremno preuzmite odgovornost za svoje odluke.

Ukoliko ste shvatili da vam je važno i želite, provjerite postoji li problem na posljednjoj razini…

 4. RAZINA IDENTITETA I SPIRITUALNOSTI („Ne vidim smisao i višu priču“)

Vidite li sebe kao osobu koja je uspješna, sretna, autentična, živi svoj život i ostvaruje svoje ciljeve? Postavite si sljedeće pitanje: Ako stvari ostanu ovakve kakve jesu, jesam li spreman/na nositi se sa svim posljedicama, koje proizlaze iz zadržavanja trenutnog stanja i ponašanja?

Npr. ukoliko do kraja života ništa ne promijenim i nastavim.. “loše se hraniti, premalo spavati, pušiti, odustajati od stvari koje su mi važne, ne brinuti se za svoje tijelo”… jesam li si stvarno ok s posljedicama takve odluke sada i ovdje?

Niste? Vratite se na prethodne razine i krenite mijenjati nekonstruktivna uvjerenja i ponašanja. Jeste? Vaš život je u vašim rukama.

Kroz čitav proces možete prolaziti sami, no nekad je brže i jednostavnije uz nečiju pomoć i korištenje znanja, alata i tehnika, koje čine ovaj proces efikasnijim.